[...] źle sie czuje, mam wydęty brzuch po takich produktach jak jogurty greckie, kefiry, twarogi. W związku z tym, czy mimo tego mogę jeść produkty o znikomej zawartości laktozy jak sery żółte, kozie, parmezan, mozzarella - nie zaszkodzą mi czy lepiej też odpuścić sobie te produkty skoro nie toleruję nabiału o wyższej zawartości laktozy? Jak uważacie?
[...] na jaks odzywke czy jakas diete specjalna bo nie pracuje i jestem na garnku mojej mamusi:) co moglbym wykozystac z domowej lodowki z podstawowych zywnosci????? bo niemam pieniedzy by ku[powac codzinie kotlety sery zolte jakies ryby typu**** wie jakies zimnowodne jak wyczytalem!! itp moze glupie pytanie ale moze nie! doradzi ktos? pozdrawiam
Chce sie odchudzic a nie wiem co jesc! wiem ze duzo bialka! malo w/w i jeszcze mniej tluszczy. Ale co dokladnie? szynka, serdelki, owoce, warzywa, sery zolte ? (czesto slysze o orzechach o jakei orzechy chodzi ? laskwoe czy wloskie? :D
Witam jezeli mam ser zolty w plastrach i jest od podzielony na dwie kupki plasterkow w opakowaniu to kalorycznosc z tylu opakowania jednego plastra tyczy sie tego jednego plasterka czy dwoch? Bo sa i sery zolte niedzielone tylko w duzych plastrach.
Jak wiadomo sery żółte, plśniowe itd mają dużo tłuszczu, czy są to tzw. tłuszcze zdrowe i w diecie na masę mogę zapotrzebowanie tłuszczu uzupełniać nimi?
[...] wywoływać zaburzenia metabolizmu wapnia i fluoru w tkance kostnej. Źródła Szczególnie bogate w molibden jest ziarno pełne, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, mleko i sery, zielone warzywa liściaste, jarzyny, mięso i podroby Dzienne zapotrzebowanie Zapotrzebowanie dobowe na molibden wynosi 0,15 - 0,5 mg. W pożywieniu dostarczamy do [...]
[...] żytniego oraz ciast półcukierniczych. Nabiał. Mleko można podawać w każdej postaci. Z serów podaje się twaróg, przy czym musi być on swieży i nie kwaśny. Zabronione są sery dojrzewające i topione o ostrym smaku. Nie używa się śmietany kwaśnej, tłustej, a tylko śmietankę słodką, o małej zawartości tłuszczu. Masło podaje się świeże, surowe. [...]
[...] wywoływać zaburzenia metabolizmu wapnia i fluoru w tkance kostnej. Źródła Szczególnie bogate w molibden jest ziarno pełne, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, mleko i sery, zielone warzywa liściaste, jarzyny, mięso i podroby Dzienne zapotrzebowanie Zapotrzebowanie dobowe na molibden wynosi 0,15 - 0,5 mg. W pożywieniu dostarczamy do [...]
[...] wywoływać zaburzenia metabolizmu wapnia i fluoru w tkance kostnej. Źródła: Szczególnie bogate w molibden jest ziarno pełne, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, mleko i sery, zielone warzywa liściaste, jarzyny, mięso i podroby. Dzienne zapotrzebowanie: Zapotrzebowanie dobowe na molibden wynosi 0,15 - 0,5 mg. W pożywieniu dostarczamy do [...]
[...] dla sprawnego działania narządu wzroku i układu nerwowego prawidłowego funkcjonowania skóry i błon śluzowych Główne źródła: mięso i wędliny wieprzowe oraz drobiowe mleko i sery jaja kasza gryczana pełnoziarniste produkty zbożowe (chleb, musli) drożdże Objawy niedoboru: zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i nosa zmiany skórne m.in pękanie warg, [...]
[...] jest w tłuszczach i występuje w kilku formach. W postaci retinolu można ją znaleźć w produktach zwierzęcych, takich jak jajka (żółtko), wątroba, tran, mleko i żółte sery. Natomiast w czerwonych i żółtych owocach i warzywach, np. w brzoskwiniach, morelach, marchwi, dyni, a także w zielonych warzywach, np. brokułach witamina A występuje w [...]
[...] szczególne umiejętności ich magazynowania. Z pośród produktów pochodzenia zwierzęcego duże ilości tych substancji mogą zawierać produkty wędzone, peklowane oraz żółte sery. Azotany posiadają zdolność utleniania hemoglobiny krwi, niszczenia witaminy A i beta-karotenu jeszcze przed wchłonięciem ich do krwi a także wykazują zdolność do [...]
[...] pamiętać przy planowaniu diety, że niektóre potrawy mają tłuszcz ukryty, na przykład frytki są nasączone olejem lub smalcem, w wieprzowinie znajduje się 30-40% tłuszczu, sery topione i żółte mają w swoim składzie od 30 do 50% tłuszczu. Przemiany tłuszczowe uruchamiają się w wysiłkach o niskiej intensywności po około 20-30 minutach. Ma to [...]
[...] Mleko kozie jest już obecne na naszym rynku. Ma wartość odżywczą zbliżoną do mleka krowiego i może być w podobny sposób wykorzystywane. W sklepie znaleźć można również kozie sery. Mleko kozie jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego dla osób, które są na nie uczuleni. Wybierane jest również ze względu na to, że jest lżej strawne i lepiej [...]
[...] pamiętać przy planowaniu diety, że niektóre potrawy mają tłuszcz ukryty, na przykład frytki są nasączone olejem lub smalcem, w wieprzowinie znajduje się 30-40% tłuszczu, sery topione i żółte mają w swoim składzie od 30 do 50% tłuszczu. • Przemiany tłuszczowe uruchamiają się w wysiłkach o niskiej intensywności po około 20-30 minutach. Ma to [...]
[...] pamiętać przy planowaniu diety, że niektóre potrawy mają tłuszcz ukryty np. frytki są nasączone olejem lub smalcem, w wieprzowinie znajduje się ok. 30 - 40 % tłuszczu, sery topione i żółte mają w swoim składzie od 30 do 50 % tłuszczu. Przemiany tłuszczowe uruchamiają się w wysiłkach o niskiej intensywności po ok. 20 - 30 minutach. Ma to [...]
[...] D znajdziemy też w rybach i mleku - ale to nie jedyne produkty, które powinniśmy często włączać do diety. Podstawą menu powinny być produkty mleczne. Najbogatsze w wapń są sery podpuszczkowe dojrzewające (tzw. żółte). Zawierają 6-10 razy więcej wapnia niż sery twarogowe (to wynik procesów technologicznych). Niestety, żółte sery mają sporo [...]
[...] produkty uruchamiają w organizmie procesy biochemiczne, mające wpływ na pobudzanie nadmiernego apetytu. Stwierdził, że apetyt pobudzają: *Tłuste potrawy (uwaga na żółte sery, orzeszki, parówki); *Warzywa i makarony rozgotowane; *Owoce zbyt dojrzałe; *Żywność przetwarzana (np. warzywa z puszki, zupy z proszku, biały ryż); *Alkohol wypity [...]
[...] pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie na nie. Oprócz węglowodanów zawierają białko, składniki mineralne i śladowe ilości tłuszczu. 2. Mleko i produkty mleczne: Mleko, sery twarogowe, sery podpuszczkowe (żółte). Do tej grupy należą produkty o wysokiej wartości odżywczej, wiąże się to z dużą przyswajalnością składników zawartych w mlekach i [...]
[...] bakterie, które chronią układ pokarmowy przed infekcjami i wzmacniają układ odpornościowy. Dlatego zdaniem naszych żywieniowców odtłuszczone mleko, kefir, jogurt i białe sery powinniśmy pić lub zjadać codziennie. Jedynie żółte sery, bogate w tłuszcz i sód, możemy wyeliminować z jadłospisu. Koledzy Willetta po fachu kwestionują jeszcze inne [...]